Tuesday, April 19, 2011

assume

salam.

biasanya dalam kehidupan seharian kita,ada sesetengah perkara yang kita assume.
hakikatnya perkara yang kita assume tu adalah perkara yang kita take for granted.
dalam kata lain kita amek mudah.
dan habit ni tak elok diamalkan..bukanlah setiap amalan kita dinilai di sisi Allah?

kisah saya begini :

sabtu lepas saya terlanggar satu lori(lori tu lori pendek,tapi still kena panggil lori kan? )
saya terlanggar lori tu sebab saya assume lori tu dah jalan.ceritanya.kereta saya belakang lori tu kat roundabout.saya tgk kat roundabout tu mcm dah tada kereta which means kitaorang(kereta saya dan lori tu) dah boleh la jalan.tgk2 eh2.owh lori tu tak jalan lagi rupanya yang dalam masa yang sama kaki bertuahku dah tekan minyak..wawawa..so ditakdirkan saya langgar la lori tu.hee.

alhamdulillah~
lori tu tak apa2..means tade la dia nak tuntut apa2 kan..tapi..kete saya la mangsa ye~~hee..

takpe.lain kali jgn assume ye :D

p/s 1 : ani2sab : "wah selalu lori langgar kete,nie keta langgar lori?terre la sab(haha?)
p/s 2 : mas2 sab : "sab..lain kali tak yah tgk jauh2 lat roundabout tu..tgk depan mata ko tu dulu"
p/s 3 : abah2sab : "awk tu P tak habis lagi ye,jaga skit rekod tu :P "

Sunday, April 10, 2011

rush T_T

Dari Abu Hurairah R.A bahawasanya Nabi S.A.W bersabda:

"Doa seorang hamba akan selalu dikabulkan selagi tidak memohon sesuatu yang berdosa atau pemutusan kerabat, atau tidak tergesa-gesa. Mereka bertanya : Apa yang dimaksud tergesa-gesa? Beliau menjawab : Dia berkata ; Saya berdoa berkali-kali tidak dikabulkan, lalu dia merasa menyesal kemudian meninggalkan doa." (HR Muslim)


p/s : memang terasa lah yang diwarnakan merah tu.astaghfirullah T_T

Tuesday, April 5, 2011

dekat pdMU

"tidaklah seorang hamba-Ku mendekatkan diri kepada-Ku dengan sesuatu yang paling Aku cintai selain daripada kewajipan yang Aku fardukan kepadanya.
Dan hamba-Ku itu sentiasa mendekatkan diri kepada-Ku dengan ibadah sunah sehingga Aku mencintainya.."
~riwayat bukhari

* cara mendekatkan diri kepada Allah :

1. laksanakan ibadah fardu sebaik mungkin
(boleh mulakan dengan solat fardu di awal waktu :) )

2. istiqomahkan diri dengan ibadah2 sunat
(minimumkn setiap hari mesti kene solat sunat 2rakaat :) )

ya Allah jadilah kami hamba yang sentiasa memperbaiki diri ke arah yang lebih baik..ameen

~selamat beramal :D

p/s : dalam apa2 yang kita lakukan,lakukankanlah dengan kefahaman.insyaAllah kita akan beruntung di dunia dan akhirat :)