Wednesday, September 28, 2011

material science vs photonics


bismillah.

tahun3 sem2 nanti,saya kene buat pilihan utk specific course either material science,photonics or microelectronic.tapi micro mmg dah tolak awal2 la.sebab tu tajuk post ni material science vs photonics :D

sebenarnya..kalau ikut hati dan perasaan mmg la nak amek material science..tapi ramai budak course nak ambik micro or photonics..which means kemungkinan material science bakal ditiadakan utk batch kami..huhu..sedihnya~~

*cerita tentang material sciece*

saya plan nak ambil material science sbb minat sy lebih cenderung pada topik2 yg dah blja so far.plus saya minat la juga something that related to material.means keje kat bhgn2 quality etc.
tapi bila jadi mcm ni yg memungkinkan takde rezeki utk amek material ni buat saya reflect balik dulu2 punya cerita..kadang2 tak semestinya apa yg kita nak tu kita akan hargai betul2 bila kita dapat.dalam kes saya.macam course yg saya dapat sekrg.ini course yg saya mmg mintak sendiri. tapi tgk.saya bukan hargai betul2 pun.result turun naik.means tak maintain.bg saya definisi utk berjaya adalah paling kurg kalau awk takleh meningkat dalam satu perkara at least awk maintain rekod yg awk dah dapt.tapi.benda ni subjektif.tak semua org punya definisi berjaya sama :)

wallahu'alam.

*cerita tentang photonics*

tahun lepas.saya bercadang utk further dalam photonics actually. sbb saya fikir2 mungkin ada peluang utk kerja dalam hospital.sebab photonic is something to do with X-rays.so mcm kalau tak dapat jadi DR or NURSE pun,at least kalau dapat kerja kat hospital pun dah cukup bergaya la kan.haha.LOL.tapi mmg salah satu impian pun nak kerja kat hospital.but as time goes by..and bila dah belaja introduction to optic(topic related to photonic),passion utk ambik photonic makin kurg and gone.haha.lagipun photonic ni byk maen dgn laser which is sgt la tak sesuai dengan daku yg berkaca mata power tinggi ni.(bukn tinggi maen2 ok.400++)tapi sapa tahu kan kalau rezeki saya kat photonic.kan Allah penentu segalanya.dulu saya tak berapa "nak" masuk matrik. tapi kat sana saya banyak belajar tentang erti hidup.hurm.mana tau kan Allah nak saya belajar sumthig in this field.

wallahu'alam

apa2 pun kene solat istikharah dulu,nak pilih pun lambat lagi sebenarnya,skrg ni baru tahun 3 sem1.tapi kena la fikir dari skrg kan :):)

‎'Things aren’t always as they seem. Umm Musa was told to throw her son in the river, Yusuf was left for dead in a well, Maryam delivered a child alone, Yunus was swallowed by a whale, Ibrahim was thrown in the fire and Umm Salamah thought no one could be better than Abu Salamah. Yet look at how it turned out for them… in the end. So don’t worry, Allah has a plan for you'.


Sunday, September 25, 2011

syubhah

Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud,

" Seorang hamba tidak dapat mencapai tingkat muttaqin

hingga ia meninggalkan apa-apa yang tidak berdosa

kerana khuatir terjerumus pada apa-apa yang berdosa."

(Hadis Riwayat Tarmidzi)

Saturday, September 24, 2011

six

"Hak seorang muslim terhadap sesama muslim ada enam,
yaitu bila engkau berjumpa dengannya ucapkanlah salam;
bila ia mengundanglmu penuhilah;
bila dia meminta nasihat kepadamu nasihatilah;
bila dia bersin dan mengucapkan alhamdulillah bacalah yarhamukallah
(semoga Allah memberikan rahmat kepadamu);
bila dia sakit jenguklah;
dan bila dia meninggal dunia hantarkanlah (jenazahnya)."

(HR Muslim)


si kenit ber'tuxedo'

Wednesday, September 21, 2011

teringin.


salamun alayk :D

pernah tak rasa dalam hidup, kita teringin sgt nak "satu bende" tu?

**terserah kat anda nak translate "bende" tu apa.
tapi yg penting feeling nak bende tu tinggi menggunung laa.yeah.

but somehow,kita tak dapat2 jugak walau kita dah usaha pun.
the thing is kita tak cukup usaha ke ek?tak cukup doa?

for me,
kalau kita dah usaha dan doa dan tawakal
we still didn't get what we want,
means = belum masanya lagi.

the time will come.we just have to believe and keep doing the best.

Allah knows u best :D
HE knows when is the best time to give u that "thing" :))
insyaAllah.

p/s : of course "bende" yg kita nak tuh benda baik=xbercanggah dgn islam :D

wallahu'alam


Thursday, September 15, 2011

bergaullah~

‎"Seorang mukmin yang bergaul dengan orang ramai serta bersabar dengan kesakitan akibat pergaulan dengan mereka itu, adalah lebih baik dari seorang mukmin yang tidak bergaul dengan orang ramai serta tidak bersabar atas kesakitan akibat pergaulan itu”
Riwayat Trmzi dan Ibn Majah